Artičoke do nazga

Kuhanje je seksi. Zgodba za ljubečo postrežbo artičok. Branje na lastno odgovornost.

Artičoke
Artičoke

Potem ko se je toplo aprilsko nebo zlilo na naju in se mi je obleka prilepila na hrbet, sva tekla po hribu navzdol skozi vinograde. Gledala sem njegove lepe noge pred seboj in lovila vase vonj po razgretem telesu. Mlada trava mi je opletala pa nogah. »Daj mi roko!« Prepletla sva prste in vštric tekla po kolovozu navkreber, da sem komaj še hlastala za vlažnim zrakom.
Hiša njegove tete ni nič drugačna od vseh hiš na tem koncu, ki jih še vedno trmasto jezno čuvajo stare ženske, pozabljene od vseh, le od spominov ne. Teta je že par mesecev v domu – si šel pogledat, a so okna zaprta? Si plačal elektriko? Si pobral pošto? Je limonovec še živ? – hiša pa ostaja snažna, pospravljena, malo staromodna in malo hecna. Ustavila sva se na vrtu in on je z nožičem hlastno porezal par artičok. Vijoličasti cvetovi stare istrske sorte. »Grem jih speč. Zakuril bom v špargetu,« je rekel, medtem ko je odklepal hišo. Ostala sem na dežju, da me je pral do grenkobe zadnjih tednov, ki se je nalagala v meni. Sezula sem premočene čevlje in šla sem mimo rožmarina in žajblja in s prsti brodila po grmičih, da so zadišali skozi dež.

On je odprl naoknice na kuhinjskem oknu: »Daj, vrzi mi en limon noter! Za artičoke.« Utrgala sem voščeno rumen sadež in ga zalučala, da je mimo njega padel na kuhinjska tla. Zaslišalo se je klokotanje vodne črpalke in voda je zašumela v koritu. Potem je tlesknila deska na mizo in nož je hrskal skozi artičoke. Meni je pasalo na dežju in kaplje so se zlivale v potočke deževnice čez obraz in prsi. Tak ploden dež je kot velik firtoh od zahoda metel čez soline spodaj in se v naletu vrgel po hribu do mene, da je kar štropotalo po jopici in beli bluzi in krilu z velikimi rožami. In ko se je tu gor najbolj zlivalo, je spodaj v solinah voda že zableščala od mladega sonca. Bilo mi je lepo in hudo za umret.

Limona, olivno olje
Artičoke v pripravi jedi

»Pridi, se boš prehladila,« se je nagnil skozi okno. Zamahnila sem z mokrimi lasmi in trdo ostala na robu vrta. Hotela sem, da me zazebe do kosti, da se začutim do bistva. Deževnica v žlebovih je nehala klokotati. Z las je kapljalo in bluza se mi je prilepila na kožo. Ko sem se prestopila, se je krilo zapletlo med noge. To, sem si rekla, to, da se me vendar spet nekdo dotika, pa čeprav bombaž!

Iz kuhinje se je slišalo, kako on daje pekač v pečico, in zadišalo je po toploti. »Prinesi nakup iz avta!« Šla sem po škrnicelj s hrustavim belim hlebcem in zagozdo zbrinca in flaško malvazije in potem na pragu nerodno brisala umazane noge.
»Imaš kaj za preobleč?«
Kujavo ga gledam. »Saj me ne zebe,« rečem z nakrhanim glasom in se usedem na rob zlizanega kuhinjskega stola. V špargetu pokajo presušena polena in v kuhinji je že toplo. Od mene kaplja deževnica na teraco po tleh. Lasje dobivajo vlažen pomladen vonj. Koža se napenja in ščemi. Vrže mi sprano brisačo v naročje: »Artičoke so že. Najbolj enostaven recept: prerežeš jih, pokapaš z limono, posoliš, pokapljaš z olivcem in pečeš. Simpl. Pa kruh in malo sira.«
Mesnate glavice v modrem pekaču še cvrčijo, ko že vzamem prvo v roke. Do zdaj sem jih z vilicami nabadala oskubljene in zdresirane na krožniku, od teh pa kaplja sok.
»Odtrži list in ga postrgaj z zobmi,« reče in me gleda. Odtržem ga. Okus na jeziku je mlad in divji in prepričljiv. Žvečim in zalivam z malvazijo. Ne zebe me več. Vsak list je mehkejši in boljši in postaja mi toplo. Vlažna stegna grejejo stol. Slečem si jopico. Potem si odpnem gumb na bluzi, tržem liste, jem, obgrizke odlagam na krožnik, mastne prste brišem v bel mehek kruh, odpnem še en gumb in ga pogledam. Zdrzne se in odloži skoraj do srčike obtrgan kobul. Motri me. Zazrem se vanj. Nič več ni treba reči. Prime me, da bi si odpela vse gumbe in razgalila nestrpne bradavice. Mokro blago se mi nejevoljno odleplja od kože in od mene buhti od vlage.
Slečem si bluzo in obsedim v krilu in golih jošk. Pogoltne požirek, gleda me malo presunjen in malo nejevoljen. Oči mu tavajo po moji koži skupaj s toplim vzduhom iznad špargeta.
Z brisačo iz naročja si grem po vlažni koži od zatilja do grodnice in po dolini med dojkama, pod njima do podpazduh, potem vsako joško natančno obrišem. »Če boš tako nadaljevala …« »Če bom tako nadaljevala, bo kaj?« »Ne bova do konca pojedla,« reče na svoj stvarni način, le glas ima bolj stisnjen. Odložim brisačo in se spet lotim artičoke. Pridno lovim z ustnicami vedno bolj sočne liste in jih sesam. Slačim pečeni cvet do sredice. Nagnem se k flaški in z bradavico obdrsnem hladno mizo. Tega še nikoli nisem počela. Se slačila pred kom. Jedla gola za mizo. V tuji hiši. Ponujala otrdele vršičke pogledu drugega.

Dotočim pijačo. Pijem. Ga gledam. Potem vstanem, si odpnem kiklo v pasu in pustim, da mi zdrkne k gležnjem. Stopim iz mokrega kroga, naenkrat podjetna in zanosna, si potegnem še hlačke z nog in stegnem roke predse. »Ma si ku en artičok,« reče in se oblizne, jaz pa hodim po kuhinji, stegujem roke nad topel šparget, da me toplota gladi, si grem s prsti skozi mokre lase in jih stresam, naenkrat mi je samo še do smeha iz moje sredice.
»Si ku en artičok,« mi dihne v lase tesno za menoj.
Daleč čez poldne je, ko se prebudim med spranimi rjuhami njegove tete. Spodaj na klancu žužnajo šolarji, ko se vlečejo domov. Pri Elviri se oglaša petelin in Gvido kliče iz brajd. Roke, ki so tako dolge odmikale vse moje liste, zdaj dremajo na meni. Njegova stegna v spanju trzajo ob mojih. Zunaj zaškriplje pesek pod poštarjevim avtom. Radio ima navit na ves glas: »… le malo bolj počasi/ po dolgem in počez/ le malo bolj na skrito/ in malo bolj zares// ko mene več ne bo …«

Stiliranje in foto: Matejad