Božični mafini s kardamomom

Decembrski dnevi so priložnost za druženje s prijatelji in počasno poslavljanje od starega leta. Predlagamo, da gostom postrežete mafine s kardamomom. Ta recept je res nekaj posebnega, tako nastanejo pravi božični mafini. V zmes za mafine smo tokrat dodali še jogurt in kislo smetano ter neverjetno dišečo mešanico prazničnih začimb – cimet, kardamom, klinčke in muškatne oreščke. Tako, da bo zares zadišalo po božičnih praznikih! 🙂 Na koncu pa smo mafine še ozaljšali s kremo, ki smo jo pripravili iz smetane in bele čokolade.

Recept za božične mafine s kardamomom
Božični mafini s kardamomom

Kardamom je res posebna začimba. Ste vedeli, da je ena izmed dražjih na svetu? Pri nas je malo manj znana in razširjena, največkrat se morda še uporablja kot dodatek h kavi. Zelo priljubljena pa je v skandinavski kuhinji Kardamom izvira iz jugovzhodne Azije, ima zelo dolgo zgodovino, danes pa ga največ pridelajo v Nepalu in Gvatemali.

Kardamom
Praznični mafini s kardamomom

Kardamom je skupno ime za zelene polodove, najbolj pogosta vrsta je po latinsko znana kot E. cardamomum. V plodovih se nahaja do 20 rjavih semen, ki jedem dodajajo omamno dišečo in okusno aromo. Kardamom ima osvežujoč in na momente oster okus ter prepoznaven vonj po limoni. Ne bojte se poseči po tej začimbi!