Čokoladna pita

Čas za pregrehe, pregovor pravi, da ni pomembno kaj ješ od božiča do novega leta, ampak od novega leto do božiča. Ta hip je čas za pregrehe.

 

Rulada

5 jajc
12 dag temne čokolade
10 dag sladkorja

400 ml stepene smetane + 200 ml za premaz

200–300 g svežega sadja – gozdnih sadežev

50 g temne čokolade

Pekač v velikosti pečice obložite s papirjem za peko, ki ga namastite z maslom ali oljem. Pečico ogrejte na 200 stopinj Celzija. Na pari ali v mikrovalovni pečici stopite čokolado. Ločite jajca in iz beljakov stepite sneg. Dodajte sladkor in stepajte, dokler se sneg ne sveti, nato vmešajte rumenjake in čokolado. Vlijte na pekač in pecite 10 minut.
Ko je rulada pečena, jo vzemite iz pečice, skupaj s peki papirjem obrnite na novo plast papirja za peko in z rulade olupite papir. Pustite, da se ohladi.
Namažite jo s smetano in obložite s sadjem. Za vsaj dve uri jo dajte v hladilnik.

Stopite temno čokolado in jo dajte v vrečko za brizganje z majhno luknjico. Na peki papir nabrizgajte čokoladne okraske, ki jih nato pustite na hladnem, da se strdijo.
Rulado premažite s preostalo stepeno smetano in okrasite s čokoladnimi okraski.

Pita

Osnovno testo za pito:

125 g masla
250 g moke
pol žličke sladkorja
ščep soli
4 žlice mrzle vode

Hladno maslo narežite na kocke, dajte v multipraktik, dodajte moko, sladkor in sol, da masa spominja na drobtine. Dodajte 4 žlice vode, da nastane kepa testa. Testo položite na pomokano desko in razvaljajte. Oblikujte v pekač za pite in odrežite ostanek. Preostalo testo uporabite za dekoracijo.

Čokoladna pita

Za majhno pito premera 12 cm potrebujete:
250 ml mleka
čokoladni puding
50 g temne čokolade
4 žlice sladkorja
20 g masla

V 50 ml hladnega mleka zamešajte puding in sladkor. Preostalo mleko zavrite in vmešajte puding. Dodajte še čokolado in kuhajte, dokler se puding ne zgosti in čokolada ne stali. Ko puding odstavite z ognja, vmešajte še maslo in puding ohladite.
Model obložite s testom za pite in nanj vlijte puding. Okrasite ga s preostalim testom in pecite pri 180 stopinjah Celzija približno 20 minut, dokler ni testo zlato zapečeno.

Orehova pita

Za majhno pito premera 12 cm potrebujete:
100 g orehov
začimbe za medenjake ali cimet
2 žlici sladkorja
1 jajce

Mlete orehe premešajte z začimbami. Ločite beljak in rumenjak, beljak stepite v sneg. Primešajte rumenjak, sladkor in orehe z začimbami. Pekač obložite s testom, vlijte orehov nadev, dekorirajte s preostalim testom in pecite pri 180 stopinjah Celzija približno 20 minut, dokler ni testo zlato zapečeno.

Pita z marcipanom in malinovo marmelado

Za majhno pito premera 12 cm potrebujete:

150 g marcipana
malinova marmelada

Model obložite s testom in premažite z žlico malinove marmelade. Marcipan razvaljajte in oblikujte v ploščat krog, ki ustreza velikosti pekača. Marcipan položite na testo in premažite z nekaj žlicami malinove marmelade. Okrasite s preostalim testom, pecite pri 180 stopinjah Celzija približno 20 minut, dokler se testo zlato ne zapeče.

Linška pita

mešana marmelada
sladkor v prahu

V model dajte razvaljano testo, ga obilno premažite z mešano marmelado in okrasite s preostankom testa. Pecite pri 180 stopinjah Celzija, dokler se zlato ne zapeče, in hladno posujte s sladkorjem v prahu.