Espresso

Priprave kave smo se lotili na kar se da avtentičen način, ki bi mu prikimali tudi najbolj neizprosni kavoljubci. Osnova večine kavnih napitkov je espresso, ki smo ga skuhali iz sveže mlete kave. Če se priprave kave lotevamo tako, potrebujemo kavni avtomat oz. aparat, mlinček, napravo za penjenje mleka (ročnoa ali na kavnem aparatu) in nekaj volje. Zadeva ni tako preprosta, kot se morda zdi na prvi pogled. A ko boste spili svojo prvo mojstrsko pripravljeno skodelico kave, boste vedeli, da se je izplačalo. 🙂

Recept za espresso
Espresso

Za pripravo pravega espressa je potreben kavni avtomat ali kavni aparat pod pritiskom 9 ali več atmosfer. V njem se za 18–25 sekund skozi 7–9 g mlete kave spusti voda. Enojni espresso meri približno 30–45 ml in je kronan z zlatorjavo peno, ki jo strokovnjaki imenujejo »crema«. V njem sta aroma in okus kave najbolj intenzivna. Priprava vrhunskega espressa ni preprosta. Zahteva izkušnje, trud, razumevanje in spretnost.