Italijanski božični kruh – panettone

Praznujmo s klasičnim italijanskim pecivom.

Recept za italijanski božični kruh - panettone
Italijanski božični kruh – panettone

Panettone je tradicionalni milanski božični kruh, ki je v zadnjih desetletjih preplavil police živilskih trgovin in do neke mere nadomestil pisano paleto božičnih sladic, ki jih premoreta vsako mesto in pokrajina.

Komercializacija je prinesla tudi velik padec v kakovosti tega sladkega sadnega kruha, zato so najboljši panettoni še vedno tisti, ki jih pripravijo v dobrih slaščičarnah.

Suho sadje kot sestavina
Panettone

Panettone se od drugih vrst sadnih kruhov, ki jih poznamo tudi pri nas, razlikuje predvsem po dolgotrajnem postopku vzhajanja, zaradi katerega postane testo mehko in puhasto.

Kvašeno testo
Italijanski božični kruh

Ime panettone naj bi pomenilo “pan del Toni”, Tonijev kruh. Recept izhaja iz časov Ludvika Sforze in naj bi prehajal iz roda v rod v nespremenjeni obliki že več kot 500 let. Toni je bil kuharski pomočnik, ki naj bi Ludvikovemu kuharju pomagal iz zagate, potem ko se je temu zažgala imenitna sladica, ki jo je naročil vojvoda za slavnostno kosilo. Toni naj bi iz preprostih sestavin spekel sladki kruh, ki je pri gostih požel izjemen uspeh. Bolj verjetno je, da ime izhaja iz izraza pan de ton, torej boljšega kruha, ki so ga lahko samo za božič jedli tako plemiči kot navadni ljudje in so ga na ta dan zastonj delili milanski peki.