Jesenska zabava in pogrinjek z jabolki

Jabolka so klasično, vsepovsod prisotno in dostopno sadje, ki je tudi zelo dekorativno. Z njimi smo pripravili praznični pogrinjek.

Dostopnosti navkljub so jabolka vedno dobrodošel dodatek in okras na naših prazničnih mizah, tudi poročnih gostijah, saj se nam ob pogledu na rdeče jabolko gotovo utrne spomin na čarobne pripovedi iz bajk in pravljic, kjer tako revne deklice kot princese prav v jabolku najdejo posebno moč.

Rdeče jabolko prehaja skozi pripovedne niti iz rok hudobnih čarovnic v naročja blagodejnih vil in se ne nazadnje steka v naše izročilo prek ženitovanjskih obredov. Jabolko je v njih simbol plodnosti in zapeljivosti, skupaj z orehi in rdečimi trakovi je skorajda stalnica izrekov in šeg ob prehodu v zakonski stan.

Jabolko je tako priljubljeno tako zaradi svoje svoje barve in dostopnosti kot zaradi številnih zdravilnih lastnosti. Gotovo ste v otroštvu marsikatero manjšo zdravstveno težavo prebrodili z naribanim jabolkom ali jabolčnim sokom, v zadnjem desetletju je vse bolj priljubljen tudi jabolčni kis.

Suhe hruške
Nabodalce iz suhih hrušk, orehovih jedrc in medu

Pa vendar, ali smo v teh potrošniških časih še pripravljeni pripraviti gostijo na osnovi vsakdanjih jabolk in sladkih hrušk? Disovci smo sprejeli izziv in pripravili celo paleto jabolčnih sladic, vključno z veselim jesenskim pogrinjkom. Najprej smo se lotili preprostih jedi iz jabolk in hrušk, takih, ki nas spomnijo na čase, ko je bilo suho sadje edini posladek v obdobjih med glavnimi prazniki. Tako je nastalo nabodalce iz suhih hrušk, orehovih jedrc in medu z dodatkom maskarponeja. Priprava te sladice nam bo vzela le kako minutko, ponudimo jo lahko za malico ali prigrizek. Prav tako preprosta je priprava pečenega jabolka s karamelom in sesekljanimi orehi.

Jabolka
Pečeno jabolko s karamelom

Jabolka lahko ponudimo tudi surova, tako da jih pomakamo v stopljeno čokolado in posujemo z zdrobljenimi lešniki.

Jabolka
Jabolka pomočena v čokolado in orečke

Med preprostimi sladicami videvamo čedalje pogosteje tudi francoske pite, imenovane gallette, za katere je značilna nepravilna oblika, saj testo preprosto spodvijemo okoli nadeva. Mi smo pripravili galete s hruškami in s polnimi usti ugotavljali, kako so lahko preproste oblike zelo okusne.

Hruškove pite
Galete s hruškami

Jabolko je zelo okusno na vse načine, tako pečeno kot kuhano. Zato ga pogosto uporabljamo kot nadev. Mi smo se poigrali z listnatim testom in ustvarili mini pletene jabolčne pite.

Osnova so jabolka
Mini pletene jabolčne pite

Kita iz testa je hrustljava in okusna, videz pa nadvse privlačen. Lepo zavite v prtiček so krasna malica za na pot.

Tako kot mini pite lahko okrasimo tudi večji zavitek iz listnatega testa. Za nadev lahko izberemo tudi drugo sadje, mi smo se za spremembo odločili za hruške.

Da se ne bi oblike sladic preveč ponavljale, smo se domislili velike pite v obliki jabolka. Izdelali smo jo tako, da smo tortni model v obliki srca obložili z listnatim testom, konico pa obložili nekaj orehi, tako da je testo dobilo klasično obliko jabolka. Nato smo dodali nadev in pito pokrili z drugo ploščo testa ter jo okrasili.

Oblika jabolka
Jabolčna pita v obliki jabolka

Zraven velike pite sodijo še male jabolčne pite iz modelčkov za mafine, tokrat bolj tradicionalne oblike, z mrežastim in srčastim okrasjem.

Pita
Jabolčne pite iz modelčka

In če imate doma srčaste modelčke, potem poskusite izdelati mini pite v obliki jabolka, modelček oblecite v listnato testo, ga obrežite, vanj položite narezano jabolčno polovičko, potresite z mletimi orehi ali lešniki in okrasite z listom iz testa. Le kdo se jim bo lahko uprl?

In od majhnega k vse manjšemu – k žepkom v obliki jabolk.

Nadev iz marmelade
Žepki v obliki jabolk

In nazadnje še ajdovi štruklji z orehi, ki smo jih ponudili s popraženimi drobtinami in jabolčno čežano. Tradicionalni posladek, ki ga lahko ponudimo tudi kot samostojno jed.

Ajdovo testo
Ajdovi štruklji z orehi

Za popestritev naše jabolčne pojedine smo si zamislili še nekaj bolj neobičajnih sladic, kot so sladke biskvitne kroglice na palčki ali cake popse, ki smo jih oblili s čokolado in posuli z lešniki. Gotovo bodo prepričale tudi najbolj nezaupljive male goste!

Biskvit kot osnova
Kroglice na palčki

Kaj pa okrasitev? Jesen nam ponuja obilo raznovrstnih dekoracij, tako da lahko po mizi razporedimo rdeča jabolka ali lepe hruške debeluške. Ali pa stopimo na vrt in poiščimo zanimive barvite jesenske plodove, liste ali zapoznele cvetove.

Naj bo zabava prijetna in topla!

Recepti so objavljeni v E-reviji Jesen 2012

Sladice: Matejad

Foto: KB