Kako pripravimo klasični tiramisu

Tiramisu je po svetu znan kot klasična italijanska sladica. Verjetno ga ni jedca, ki ne bi kdaj poskusil te kremaste slaščice z okusom kave. Pa vendar, ali ste vedeli, da je to razmeroma nova sladica?

V slovenskih restavracijah in v slaščičarnah je tiramisu pogosto na jedilniku, tudi njegova oblika je prav raznolika. Včasih nam ga postrežejo s kremo v tekočem stanju, drugič v njem prevladuje okus ruma in prekrije aromo po kavi. Velikokrat surova jajca zamenjavamo z nadomestki, vendar se s tem sladica oddaljuje od klasičnega recepta. Kljub številnim različicam, ki se prilagajajo prehrambnim trendom, je osnova tiramisuja jajčna krema na osnovi surovih rumenjakov. Zato moramo pri pripravi nujno poseči po neoporečnih, svežih jajcih in ga zaužiti v 48 urah, medtem pa ga je treba hraniti v hladilniku.

Teorij o njegovem izvoru je več, za njegovo domovino pa se potegujejo kar tri italijanske dežele. Po zapisih sodeč je prevladala teorija, da si ga je izmislil slaščičar v gostilni Alle Beccherie v Trevisu.  Roberto „Loli“ Lingualotto, ki je pred tem delal v gostilnah po srednji Evropi, je želel iz lokalnih sestavin ustvariti novo sladico, ki bi bila hkrati preprosta za rezanje. Gastronomski strokovnjaki trdijo, da je navdih našel pri šarloti, ki je nadevana z bavarsko kremo in za katero se navadno uporabljajo savojski piškoti. Drugi viri navajajo, da so tudi kmetje na podeželju okoli Trevisa otrokom za boljšo kri dajali stepene rumenjake s sladkorjem. Slaščičar Roberto je tej jajčni zmesi dodal še mehki kremasti sir mascarpone, piškote pa pomakal v kavo.
Razlage, ki nastanek tiramisuja povezujejo z renesančnim dvorom Medičejcev, so bile ovržene.  Krema iz surovih jajc je namreč zelo občutljiv pripravek, ki nikakor ne bi bil priporočljiv, če ne bi imeli higiensko neoporečnih jajc in predvsem hladilnika. Prav tako ni sladica popisana v nobeni kuharski knjigi, vse dokler ni zaslovela v šestdesetih letih 20. stoletja.
Higiena, tako glede izvora jajc kot glede toplotne verige po pripravi, je razlog, zaradi katerega se tiramisu pri zastrupitvah s salmonelo pogosto znajde na zatožni klopi. Zaradi občutljivosti surovin se je v slaščičarski stroki uveljavila uporaba pasteriziranih jajc, v nekaterih primerih pa je pasterizacija jajc zagotovljena med pripravo kreme.
Danes predstavljamo klasično italijansko pripravo tiramisuja. Različic osnovnega recepta je namreč nič koliko. Najprej je bil kremi iz recepta gostilne Alle Beccherie dodan sneg iz beljakov, s čimer je postala bolj rahla. Tudi ta recept med Italijani velja za klasičnega. Najdemo pa tudi različice, prilagojene trenutnim prehranskim trendom: v nekaterih receptih ni jajc, v drugih je mascarpone zamenjan s skuto ali smetano. Spet drugi namesto kave predvidevajo uporabo likerja ali sadja. Mi smo se odločili za klasiko, saj tiramisu v dobesednem prevodu pomeni „potegni me gor“ – zaradi svoje hranljivosti in dodatka kave je velikokrat tudi predmet šal, češ da je afrodiziak.
Kaj pa triki in bližnjice?
Priprava kreme je zelo preprosta, zato posebnih trikov zanjo ne boste potrebovali. Pozorni pa bodite na sneg, ki naj bo lepo trd, da bo krema ohranila strukturo in ne bo tekoča.
Pomemben del tiramisuja so piškoti. To so savojski piškoti, v trgovinah jih najdete pod imenom Savoiardi. Mogoče bomo videti pikolovsko in učeno, ko so pa to navadni bebi piškoti in kar je še podobnih domačih izrazov. Posebnost teh piškotov je, da v stiku z kavo ne razpadejo tako hitro, zato tiramisuju dajejo potrebno strukturo.
Izvirna oblika tiramisuja je bila okrogla, tako ga še danes pripravljajo v slavni gostilni Alle Beccherie. Zaradi velikega povpraševanja ga je že sam izumitelj v svoji slaščičarni (oziroma sladoledarni) začel pripravljati na velikih pladnjih, ki so omogočali, da so sladico rezali na pravokotne rezine.
Tiramisu lahko postrežete na različne načine: lahko ga režete na rezine ali pa ponudite posamične porcije v kozarčkih. Mi smo navdih poiskali kar pri izvoru in tiramisu pripravili v kozarčkih, ki smo jim obod in dno obložili s piškoti. Kremo lahko oblikujete s slaščičarsko vrečko, če pa je nimate ali pa z njo niste dovolj spretni, vam pomagamo s trikom: kozarček nadevajte s kremo, nato pa odvečno kremo na hitro postrgajte z gladkim nožem, da bo lepo poravnana z robom. Videz sladice bo tako lep in primeren za serviranje. Pa še namig: ko kozarec potresete s kakavom, podenj postavite košček papirja za peko, da bo pult ali servirni krožnik ostal čist.