Karamele in jabolka oblita s karamelo

V mrzlih dneh se priležejo karamelne sladice

Karamele

 

 

 

Potrebujemo:

½ kg sladkorja
1 čajna žlička masla
1,5 dl sladke smetane

Polovico sladkorja stresemo v ponev in zlatorumeno zapečemo, nato ogenj zmanjšamo, vmešamo preostali sladkor ter mešamo, dokler ne dobimo gladke mase rumenorjave barve, ki ji dodamo maslo in smetano. Nad ognjem mešamo, dokler se lepo ne zgosti. Nato maso vlijemo v pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko, in jo enakomerno razporedimo čez pekač. Pustimo stati čez noč, nato karamele narežemo na kocke ali kako drugače in zavijemo v celofan.

Masi lahko po želji dodamo 10 dag fino mletih orehov, 10 dag čokolade ali kakava ali poljubne arome, na primer amareto ali rum. Te dodatke vmešamo hkrati s smetano in maslom.

Jabolka s karamelo

 

Jabolka oblijemo s karamelno maso, preden se strdi, in jih posujemo s sesekljanimi lešniki. Na sredino zapičimo palčko.

 

Izvedba: MatejaD

Foto: KlemenB