Narobe obrnjen kutinov kolač

Sladek recept za kutine, ki bo s svojo aromo polepšal jesenske izlete in večere. Kutine so sadež, ki smo mu letošnjo jesen posvetili največ pozornosti. Menimo namreč, da je v času, ko so negativni učinki globalnega trgovanja, intenzivnega poljedelstva in tudi splošne gospodarske stiske postali očitni, nujno, da ovrednotimo tiste pridelke, ki v naših krajih uspevajo brez težav in so tako rekoč že na razpolago. Mogoče so težavni za obiranje ali predelavo, vseeno pa so vredni, da jim odmerimo prostor v naši prehrani.

Kutina kot glavna sestavina
Serviran narobe obrnjen kutinov kolač

Negativni učinki prekomernega uvažanja pridelkov iz oddaljenih krajev so razvidni tako z vidiki hude konkurence, ki jo izvajajo na tukajšnje pridelovalce, kot tudi zaradi vzporednega prihoda tujerodnih rastlin in žuželk, ki jim nismo še kos. Obenem lahko opažamo, kako na našem podeželju iz leta v leto upadajo obdelane površine, mladi pa se ne lotevajo tega težkega, a izredno pomembnega poklica. Kutine so zato s tega vidika sadež, ki simbolizira možnost preobrata, saj so dobro vraščene v našo tradicijo, ne potrebujejo pa posebne nege. Tistim, ki se ukvarjajo s predelavo sadja in zelenjave ter gostincem ponujamo v izziv kar nekaj receptov, ki so v ospredje postavili prav kutine, sadež ki tu uspeva že tisočletja in smo ga komaj v zadnjih desetletjih odrinili v prid bolj “udobnim” vrstam sadja. Vabimo vas, da ponovno odkrijete njihovo aromatičnost, z njimi seznanite tudi otroke, ki bodo tako imeli možnost spoznati popolnoma nov okus. Lahko jim jih ponudite surove, v tankih lističih, ali pa v obliki želejev in marmelade. Ob kuhanju kutin bo vsa hiša preplavljena z omamnimi dišavami, ki jim lahko dodate še druge začimbe in sadeže. H kutinam se odlično podajo cimet, hruške, orehi …

Recept za kutinov kolač
Narobe obrnjen kutinov kolač

Serijo receptov s kutinami zaključujemo s sladico: narobe obrnjen kutinov kolač bo kot nalašč za nekoliko drugačno, bolj rustikalno sladico, ki jo lahko odnesete tudi s seboj na potepanja po jesenski krajini.

Preberite še druge recepte za ta žlahten sadež: slasten kutinov žele, solata iz gomoljnic, kutine in hrustljavega piščanca ter kremno porovo juho s kutinami in rožmarinom.