- Hudo preprosti recepti - http://dis.tst.si -

Orehova potica

Sestavine

60 dag moke

žlička soli

2 dag kvasa

2–5dag sladkorja

5–10 dag masla ali margarine

2–3 rumenjaki

3 dl mleka

limonina lupina

2 žlici ruma

Postopek

Presejano moko daj v skledo in pogrej. Na sredini naredi vdolbinico in vanjo vlij v toplem mleku razmešan kvas z nekaj sladkorja, ga pomešaj z moko in pusti, da vzhaja. Ob rob sklede daj vse dodatke in sol. Bolje je, da kvas in sol v začetku gnetenja ne prideta v dotik. Moki dodaj tekočino in gneti tako dolgo, da postane testo gladko in se z lahkoto loči od rok in sklede. Zamešano in pregneteno testo vzhaja 1 1/2 do 2 uri. Drugič vzhaja manj časa, odvisno je tudi od tega, kakšen nadev daš v testo. Vzhaja naj pokrito v toplem prostoru. Vzhajano testo zvrni na pomokano desko in prt. Testo zvaljaj ali ga oblikuj z gnetenjem. Pri valjanju pazi, da ga ne razvlečeš, zato valjaj samo s težo valjarja.

Nato se lotimo nadeva, za katerega potrebuješ 10 dag masla ali margarine, 3 rumenjake, 10–20 dag sladkorja z nastrgano limonino lupino, 4 žlice sveže smetane, 1l  zmletih orehov in sneg 2 beljakov. Maslo prvo penasto umešaj z rumenjaki in sladkorjem. Pridaj smetano, polovico zmletih orehov in rahlo primešaj sneg beljakov. Vzhajano testo razvaljaj, pomaži z nadevom in potresi z drugo polovico orehov. Potico tesno zvij, položi v model.

Najboljši modli so glinasti, ki jih dobro namastimo z maslom ali margarino, lahko jih potresenemo z drobtinami. Potica naj tako vzhaja eno uro, nato jo pomaži z jajcem in daj v 220 °C ogreto pečico, čez 20 minut zmanjšaj temperaturo pečice na 180 °C. Peci eno uro do uro in pol, odvisno od tega, kako visoka je potica in kako bogato je namazana.