Pečemo za rojstni dan

Skutne ledene kocke,ajdovčki in kokosovi piškoti ….
za povrh okrasimo svečo!

Pečemo za rojstni dan - recepti

 

Tehtnice so že skoraj odpraznovale, na vrsti so škorpijoni in potem strelci in tako naprej – če kaj date na horoskop. V vsakem primeru pa so rojstni dnevi sinonim za torto ali pa vsaj za sladkanje. Tudi mi smo pekli!

 

Pečemo za rojstni dan - recepti

Ajdovčki

Te recepte smo našli  med zmagovalci natečaja revije Lisa za najpiškot. Bogat piškot z močno aromo narekuje zmernost pri uživanju. Slasten je. Naše spremembe: zelo kiselkasta ribezova marmelada in grenka čokolada za obliv.

Potrebujemo:

160 g moke (bele ali polnozrnate),
120 g ajdove moke,
180 g mletih orehov,
60 g kakava,
200 g masla,
100 g sladkorja v prahu,
2 rumenjaka,
mlet cimet in ščep soli,
4 velike žlice ruma,
ribezovo marmelado,
grenko čokolado.

Iz moke, ajdove moke, orehov, kakava, masla, sladkorja, rumenjakov in začimb zamesimo mehko testo. Oblikujemo kroglice in polagamo na namaščen pekač. V vsako kroglico  vtisnemo s kuhalničnim  ročajem  vdolbinico. Pečemo 10 minut pri 160 do 170 stopinjah Celzija.

Takoj ko piškote vzamemo iz pečice, napolnimo vdolbinice z  marmelado in jih pečemo še 5 minut pri 150 stopinjah Celzija. Piškote ohladimo na rešetki, zatem jih do polovice pomočimo v stopljeno čokolado, lahko pa nanje  potresemo sesekljane orehe ali lešnike.

 

Pečemo za rojstni dan - recepti

Kokosovi piškoti

Družinski recept iz stare kuharice vsako leto oživi na jesen. Sladkobo uravnavamo s kislostjo marmelade.

 

Potrebujemo:

250 g sladkorja,
ščepec soli,
2 jajci,
vaniljo in limonovo lupinico,
250 g masla,
250 g moke,
250 g kokosove moke in marmelado po želji.

Sladkor, jajca, sol in maslo stepamo tako dolgo, da se sladkor razpusti. Previdno primešamo moko in kokos. Iz testa  oblikujemo kroglice in jih zlagamo na pomaščen pekač. S kuhalničnim ročajem vanje vtisnemo luknjice in jih nadevamo z marmelado. Piškote pečemo 10 do 15 minut na 200 stopinj Celzija. Znotraj morajo biti še mehki.
Pečemo za rojstni dan - recepti

Skutne ledene kocke

To je recept za ljubitelje skute – tisti, ki je ne marajo, jo pa vzljubijo po koščku tega osvežujočega peciva. Na spletu kroži nekaj njegovih različic, mi objavljamo našo dodelavo. Skrivnost: vaniljev strok. Pecivo pečemo po plasteh.

 

Prva plast

Potrebujemo:

250 g zmletih  polnozrnatih keksov,
200 g masla,
100 g sesekljanih mandeljnov.
Zmeljemo kekse, dodamo stopljeno maslo in mandlje, če želimo, še dve kapljici esence grenkih mandljev. Zelo gosto zmes damo v večji pekač,  porazdelimo in potlačimo z lopatko. Pečemo 10 minut pri 170 stopinjah Celzija.

Ko se podlaga peče, naredimo nadev:

Potrebujemo:
500 g skute, najboljša je pasirana vipavska, lahko tudi nemastna,
4 rumenjake,
100  do 150 g sladkorja,
2 žlici soka sveže pomaranče,
2 žlici soka sveže limone,
sneg 4 beljakov.

Gladko zmešamo skuto, sladkor, rumenjake, pomarančni in limonov sok in na koncu dodamo trd sneg iz beljakov. Nadev zlijemo na pečeno podlago in pečemo še 30 minut pri 170 stopinjah Celzija. Potem vzamemo pekač iz pečice in na to pečeno kremo zlijemo še  kremo iz kisle smetane.

Potrebujemo:

3 kisle smetane (male)
sredico 2 vaniljevih strokov in zravnano žlico sladkorja.

Pečemo še približno 10 minut na 150 do 160 stopinj Celzija. Krema ne sme porumeneti, mora pa biti čvrsta. Potem počakamo, da se pecivo ohladi, in ga čez noč hranimo v hladilniku. Razrežemo ga na kocke in ga postrežemo, lahko s sadno omako – mi smo spasirali in zasladili maline.

Sveče – dekorirajmo jih sami!

 

krasimo za rojstni dan

 

Bele sveče so poceni, že okrašene drage. In morda bomo zaman iskali take, ki se bodo ujemale z našo zamislijo o okrasitvi.

Naša ideja: belo svečo ovijemo s koščkom širšega svilenega traku. Nanj damo lepe liste ali cvetove in jih povežemo s koščkom navadne vrvice – naša unikatna sveča je okrašena.

 

Tako, danes smo spekli prvo rundo za praznovanje,  nadaljujemo s kostanjevimi recepti!

Peka: Mirjam

Foto: KB