Pesni tarte tatin s karamelo in vaniljevo smetano

Recept za pripravo, danes zelo znamenite francoske pite, sta povsem po nesreči iznašli sestri Tatin, ki sta v Franciji,  Lamotte-Beuvron, imeli Hotel Tatin. Eni od sester se je namreč pri pripravi jabolčne pite malo zalomilo in je ponesreči prismodila jabolka. Ker pite ni želela vreči proč, je jabolka obložila s testom in do konca spekla v pečici. Ko je tako pečeno pito obrnila in postregla gostom njenega hotela, je pri njenih gostih naletela na izrazito pozitiven odziv. Tarte tatin je kmalu postala znana po celi Franciji in kasneje tudi svetu. Mi smo si zadali nalogo pripraviti slasten tarte tatin z rdečo peso!

Rdeča pesa je v kuhinji vsestransko uporabna, z njo smo pripravili že hladno in toplo predjed ter glavno jed. Če ste se okrepčali s katero izmed naštetih, ste gotovo že siti, a saj veste – za sladico se vedno še kje najde prostor. Slastnemu pesnemu tarte tatinu s karamelo in vaniljevo smetano se (vsaj pri nas) še posebej nismo mogli upreti! Okusna pesna sladica v sebi skriva bogate okuse (od dišečega ajdovega testa, pesnega nadeva s karamelo pa do vaniljeve kreme z grškim jogurtom) in raznolike strukture, ki se med seboj povežejo v harmonično celoto.