Pogrinjek s šparglji

Moja kuhinja spomladi zadiši po špargljih. Pogrinjek s šparglji, svečami in vrečo.

Moja kuhinja spomladi zadiši po špargljih, delikatesni zelenjavi. Poznam bele, zelene in divje, najraje imam zelene. Ker je zdaj maj, niso več samo za mojega šefa, ampak tudi zame. Španski pregovor namreč pravi: “Aprilski šparglji so za mojega šefa, majski zame, junijski pa za mojega osla.”

Šparglji
Pogrinjek s šparglji

S šparglji je tako kot z moškimi: potrebujejo nežno roko in skrbno obdelavo. Če jih boste predolgo cmarile, jim bosta uplahnili pokončnost in čvrstost, tega pa nočete, kajne?

Vrečka kruha
Pogrinjek s šparglji, svečami in vrečo

Izbirajte čim bolj sveže nažete z zaprtimi vršički. Ploskev reza mora biti še sočna. Hranimo jih le kratek čas, najbolje je, da jih takoj pripravimo. Če jih hranimo v hladilniku, jih zavijemo v vlažno krpo.

Kuhajmo jih samo toliko, da ostanjeo še čvrsti, lahko pa vršičke postrežemo tudi sveže. Jaz prisegam na soparjenje, lahko pa jih uporabimo za solate, juhe, rižote, jih ocvremo ali zapečemo, naredimo pito, sestavimo solato, popečemo jih na žaru ali postrežemo s kako omako in pomako: holandsko, jogurtovo,  jajčno. Na Gurmanovi strani je dovolj predlogov za raziskovanje. Zdaj pa pogrnimo mizo! Izbrali bomo “špargljeve” barve: belo, zeleno, zelenorumeno in barvo suhe njivske prsti. Torej bomo mizo pogrnili z belim prtom in izbrali bele krožnike. Bele prtičke bomo okrasili s špargljevim steblom, ki ga bomo povezali z navadno vrvico.

Namesto rož bomo na mizo postavili kar kozarec z visokimi šparglji. K špargljem pijemo lahka bela, manj aromatična vina. Zavod SloVino vsako leto za akcijo  ŠPargelj priporoči primerna slovenska vina. Ker pa nismo vsi za vino in vino ni za vse, bomo zraven ponudili še veliko steklenico   domače limonade. Kozarce zanjo bomo okrasili s sladkornim robom: rob omočimo v limonov sok in ga potisnemo v sladkor. Še rezino limone bomo zataknili zanj. Zraven lahko spečemo slastne bele štručke iz mlečnega testa, imenitno se podajo v včeraj sešito vrečo iz žakljevine.

Če se bo druženje ob špargljih, ki da so poredni erotični simbol, zavleklo pozno večer, bomo prižgali šop sveč, povezanih tako kot šop te kraljevske zelenjave.

Moja kuhinja danes diši po špargljih in svežem kruhu!