Poletni piknik in zelena luč iz delavnice

Vabimo na nekoliko drugačen piknik z izvirnimi jedmi in dekoracijo – saj pridete?

Vilice
Piknik vilice pripravljene

Poleti se pripravlja piknike: katere jedi in kako bomo postregli? Namige smo že napisali, recepte in ideje preberite tu.

“Kva, a ne bom peku?” je zastokal s faco uničenega sindikalista po pogajanjih s sladko Irmo.

“Ne, ne boš, danes ne!”

Ker, kajneda, ko vabimo na piknik, mora pa ja po vsem naselju zadišati po zažganem, pardon, pečenem mesu. Ki ga obvezno cmarijo moški, ženske pa okrog pohlevno kosajo volovsko srce na krhlje in iz kuhinje prinašajo ohlajene flaške. Potem na žaru zacvrči še pir, in ko je karcenogenih snovi dovolj za pošten obrok, se glavni roštilj mojster zadere: “Je že! Krožnike!”

Nato z omaščenimi rokami segamo po kruhu, otroci sitnarijo za še več hrenovk, stric se grebe za zadnji kos prasca in prodaja stare štose o  ihanskem brancinu in    roštilj mojster se kot njegov prednik  tisočletja pred njim tam pod goro Olševo zadere: “Za ta glavnega tud kaj pustite! Ne bom sam kosti glodal.” Ja, poglavar: tukaj je ražnjič, pa flafutka od piške, kremenakljc, a bi tud mal ajvarja?

Sosed se z izrazom svetega Lovrenca, ki so ga rablji na žaru živega žgali, zmrdne nad paradajzom, ko mu ga ponujamo, in petnajsti čevapčič zaliva s pirom. Otroci zdaj tečnarijo, da so žejni – a res, ja kdo pa je pojedel dve kili hrenovk? In Sonja se še enkrat priduša, da nikol več ne bo tolk pojedla. Ja, vemo, do kdaj bo ta nikoli. Potem je piknika za v anale konec.

Piknik
Poletni piknik

 

In za vse to bomo tokrat prikrajšali najdražjega. Danes sva namreč glavni midve z Matejo. Na naši zelenici počasi nastaja miza za pod večer.

Pogrneva jo s težkim rjavim, nekoliko robustnim prtom, nanj dava tekač: na beli podlagi so rjavi geometrijski vzorci. Poletje diši, zato po mizi razpostaviva dišavnice v lončkih in košaricah. Potem začneva prinašati najino peko: kruh, kruh in še enkrat kruh. Ampak kakšen! Vsak posebej je dišeč in slasten. Bi tega z oljkami?

Bučna semena
Domač kruh z bučnicami

Ali zelenega z bučnicami? Čudovit je z zeliščnim maslom. Če to ne zadošča, Klemen potegne iz svoje torbe še zajeten kos dišeče vratovine, da moški ukrotijo svoje meseno poželenje.

Morda tega, ki je slana potica tako rekoč?

Namesto običajnih plastičnih vilic za piknik je Mateji uspelo stakniti te lesene – a niso posrečene? Karirasti prtički pa se  tako rekoč ujemajo s quiche lorraine …

… ki je slastna pregreha.

Lubenica s feto je nekaj novega na našem jedilniku …

… barvitega in okusnega. Noro dobra jed za vroče dni.

Za posladek Mateja karamelizira breskve pod vročim žarom v pečici – hja, moški ne bodo mogli reči, da ni bilo žara!;)

Breskve
Poletna bovla z breskvami

Bovla je pijača za poleti.

Prijetno hladno jo nevarno hitro zvračamo po grlu.

Ups, en ali dva kozarca? Če je en, mi pa vidimo dva … smo v težavah!

Mrači se. Sosed obesi nad  mizo staro luč iz sosedove delavnice.

V kozarcih zagorijo svečke.

Tudi laterne na vejah se pridružijo preganjanju teme. Otroci uživajo v svetlih plamenih.

Ker se noč gosti, je okrog nas vedno več sveč in nekdo ugasne električno luč. Tako je lepše. Naš piknik počasi zamira. Nihče več ne pogreša žara, le ljubi pravi, da to je pa grozno, tako brez dela sedeti na pikniku.

In brez pira – a je to sploh bil piknik? Hja, se zazremo v zvezdno nebo in ugašajoče sveče, kaj pa drugega kot piknik – takle ženski!

Jedi sta pripravili Matejad in Mirjam.
Stiliranje: Matejad, Foto: MK, KB