Postne jedi iz gostilne Čubr, 2. del

Postne jedi so zanimiva iztočnica za vsakdanjo prehrano, zakj jih ne bi uporabili kot navdih pri kuhanju čez celo leto. Za postne jedi je značilna brezmesna hrana, zabeljena predvsem z oljem ali smetano. Dovoljene so tudi sladkovodne ali morske ribe, velik poudarek pa je na zelenjavi, ki je bila na razpolago po dolgi zimi, zato v postnih jedeh pogosto srečujemo okopavine in stročnice.

Letos smo po navdih za postne jedi stopili v gostilno gostilno Čubr, kjer so za nas pripravili postni jedilnik – prvi del smo objavili tukaj.

RIBANA KAŠA Z JURČKI IN MLADIM SIROM

Pripravimo bolj trdo testo za rezance, ga naribamo v slan krop in skuhamo. Na olju popečemo narezane jurčke, bučke in mladi sir. Dodamo malo goveje juhe, smetano in kuhano odcejeno ribano kašo.

KITKE IZ POSTRVI

Postrvi očistimo in sfiliramo. File zarežemo dvakrat po dolžini in spletemo v kitko, ki jo lahko popestrimo z v trakove narezano zelenjavo. Spečemo na olivnem olju ter dodamo kuhan krompir.

OCVRTE KRUHOVE REZINE

Mlečni kruh narežemo na rezine in namočimo jih v mleku z dodatkom sladkorja in ruma. Nato jih pomočimo še v razžvrkljano jajce in ocvremo v vročem sončničnem olju. Vroče potresemo s kristalnim sladkorjem.

Dober tek!

Priprava in recepti: Gostilna Čubr, Križ pri Komendi

Stilirala: Ana Bulat

Fotografiral: Klemen Brumec