Postne jedi iz gostilne Čubr, 1. del

Postne jedi so zanimiva in rahlo pozabljena zgodba v današnjih časih. Odšli smo na obisk v gostilno Čubr, kjer so nam pripravili zanimiv postni jedilnik. Pomladne lahke jedi – primerne za vsak dan. Postni jedilnik je lahko presenetljivo raznovrsten! Začenjamo z žabjimi kraki s siljenim radičem in pehtranovo juho.

Drugi del prispevka si lahko preberete tukaj.

 

Žabje krake skuhamo v slani vodi. Ko se ohladijo, jim odstranimo koščice. Boljši okus imajo, če jih nekaj ur mariniramo v olju in česnu. Meso mariniranih žabjih krakov zmešamo z očiščenim siljenim radičem in polijemo z gorčično omako. Pripravimo jo iz olivnega olja, gorčice, soli, medu in limoninega soka. Na koncu jed obogatimo še s praženimi sesekljanimi lešniki.

Pehtranova juha

Na maslu svetlo prepražimo moko, zalijemo z govejo juho in dodamo pehtran ter nekaj listov peteršilja. Po kratkotrajnem kuhanju vse dobro zmešamo s paličnim mešalnikom. Kot jušni vložek uporabimo skutne žličnike. Skuto zmešamo z jajci, moko in soljo. Z dvema žlicama oblikujemo žličnike in jih dodamo vreli pehtranovi juhi.

Dober tek!

Priprava in recepti: Gostilna Čubr, Križ pri Komendi

Stilirala: Ana Bulat

Fotografiral: Klemen Brumec