Potica in silvestrski pogrinjek

Potica je pripravljena po “hladno”, praznovanje pa bo toplo in prijazno.

Si lahko predstavljate silvesterski večer brez potice? Seveda ne, ampak, ali ste že opazili, da dve potici nista enaki? V kuharskih knjigah in na spletu najdemo na stotine različnih receptov. Razlikujejo se po količinah, sestavinah za testo, po nadevu in načinu priprave. Poleg tega ima tudi vsaka hiša svoj najljubši recept. Radi in s ponosom ga posredujemo naprej, ta pa se v rokah druge gospodinje spet vsaj malo spremeni.

Nadev iz orehov
Orehova potica

Tokrat vam bomo predstavili kmečko potico iz orehov, medu, jabolk in začimb, ki smo jo našli na spletni strani Gurman, nato pa bomo mizo še praznično dekorirali.

Testo se ne razlikuje veliko od drugih receptov, nadev pa precej, saj smo običajnim količinam mletih orehov, sladkorja, sladke smetane, rozin, ruma in začimb (klinčki, cimet), dodali še naribana jabolka in med. Vse sestavine, ustrezne količine in navodila za pripravo boste našli na Gurmanovi spletni strani.

Odločili smo se, da bomo to potico pripravili v „hladni“ različici, kar pomeni, da morajo biti vse sestavine za pripravo testa primerno ohlajene. Testa ne vzhajamo, ga  na tenko razvaljamo, po njem enakomerno razpostremo nadev, ga zvijemo in damo v namaščen in pomokan model. Pokrijemo ga s folijo, da se testo ne izsuši in ga pustimo čez noč v hladilniku. Naslednji dan jo spečemo enako kot druge potice.

Uspelo nam je, lepo je narasla in nič ni zažgana!

Nadev iz orehov, jabolk in medu
Kmečka potica iz orehov, medu, jabolk in začimb

Globoko vdihnemo prelestne vonjave, še s sladkorjem jo popudramo in zdaj samo še počakamo, da se malo ohladi.

Potica je pečena in ker je tako lepa in slastna, si zasluži primerno dekorirano praznično okolje.

Nad mizo obesimo venček iz posrebrenega šibja in belimi svečami, ….

Dekoracija
Venček iz posrebrenega šibja in belimi svečami

….nanj pa pritrdimo sladke ali slane piškote.

Dobre želje bomo tokrat delili drugače.

Darilce za goste
Vrečka iz žakljevine

Za vsakega gosta bomo pripravili vrečko iz žakljevine in jo okrasili z svetlečim trakom. To drobno presenečenje bo pričakalo goste na praznično dekorirani mizi.

Sveče morajo biti tudi zraven. Praznična miza bi protestirala, če bi na njih pozabili.

Potem, ko smo se posladkali s kosom potice in ga poplaknili s požirkom vina, pride čas, da nahranimo še svojo radovednost in pokukamo v žakeljčke.

Napolnili smo jih z orehi, namesto slastnih jedrc, pa se bodo v njih skrivale lično napisane želje.

Kaj bi želeli sebi in drugim v prihajajočem letu?

 

Najbrž bomo ob vonju orehove potice, pomešane z jabolki in medom in lepo okrašeni praznični mizi,  pomislili na resnične in prave vrednote, pomešane z nostalgijo in upanjem na boljše čase.

Ideja, foto in stiliranje: MatejaD

Tekst: HN