Pustni flancati

Na pustni četrtek cvremo krhke flancate ali štravbe: enostavneje od krofov, hrustljavo in dišeče! Staro reklo pravi: “Pust mora biti masten okoli ust.” To velja še dandanes, tudi na pustni četrtek – ‘debeli četrtek’. V pustnem času namreč v marsikateri hiši zadiši po domačih krofih, flancatih oziroma štravbah, miškah in podobnem cvrtem pecivu, ki gre v tek ob teh še vedno zimsko obarvanih dneh.

 

Tudi marsikatera pustna maska se bo razveselila tega peciva, če ga bo na vaši krožnikih sploh kaj ostalo. Štravbe se tudi pojejo hitro, saj flancati niso tako hitro nasitni kot krofi. V primerjavi s krofi je priprava flancatov veliko enostavnejša in hitrejša, zato vam ponujamo recept za to tradicionalno pustno sladico, ki nikogar ne bo pustila ravnodušnega!

 

 

 

 

Tjaša S – unikatiassha