Sivkini posladki

S sivko kot začimbo dobijo sladice novo dimenzijo.

Sivko so na Krasu že poželi, v Provansi pa so ravno sredi žetve. Pripravili smo nekaj receptov za sivkine sladice.

Sivkin sladkor lahko uporabite za slajenje čaja in drugih toplih napitkov ali za sivkine muffine.

 

Potrebujemo:
  • cvetove sivke
  • sladkor
  • čist kozarec s pokrovom

Cvetove sivke odtrgamo od stebla in jih pomešamo s kristalnim sladkorjem. Na eno žlico sivkinih cvetov potrbujemo 10 žlic kristalnega sladkorja. Vse skupaj napolnimo v kozarrec, ga dobro zapremo in shranimo za približno en teden. Potem lahko cvetove odstranimo in sladkor uporabimo za slajenje čaja ali namesto sladkorja pri peki peciva.

 

 

 

Sivkini muffini – preprosta sladica, ki je s spretnim krašenjem primerna tudi za najbolj elegantne dogodke.
Potrebujemo:
  • pol skodelice sivkinega sladkorja
  • pol masla (125 g)
  • 2 jajci
  • 1 skodelico moke
  • vanilin sladkor
  • pol pecilnega praška
  • ščepec soli
  • 4 žlice mleka

 

Maslo in sivkin sladkor mešamo da se speni, dodamo jajca, mleko in ostale sestavine. Nato napolnimo modelčke za muffine in pečemo na 180 stopinjah. Ko muffini malo porjavijo, naredimo test z zobotrebcem. Če izvlečemo čistega so pečeni, sicer pa potrebujejo še kakšno minuto. Masa zadostuje za 12 mufinov.

Muffine lahko okrasimo z masleno kremo, sladkornim ledom… Če želimo intenzivnejši okus po sivki, potem iz sladkorja ne odstranimo cvetov.

Sivkina penina za pravo sivkino žurko.
 Potrebujemo:
  • 2 žlici suhe sivke
  • skodelico vode
  • skodelico sladkorja
  • penino
Najprej pripravimo sivkin sirup: vodo, sladkor in sivko zavremo in pustimo vreti eno minuto. Nato odstavimo in počakamo da se ohladi na sobno temperaturo. S pomočjo cedila odstranimo sivko. Penino nalijemo v kozarce in dodamo žlico sivkinega sirupa. Za dekoracijo dodamo cvet sivke. Na zdravje!