Slasten kutinov žele

Kutine dozorijo jeseni in imajo čudovito aromo, ki ni lastna nobenemu drugemu sadežu. Pripravili smo recept za slasten kutinov žele. Kutine se uvrščajo med sadje, ki najdlje ostane na drevesih. Čas, ko jih lahko končno poberemo z dreves, se sicer močno razlikuje od pokrajine do pokrajine, vsem pa je skupno, da dehteče sadeže pospravimo proti koncu jeseni, ko se dnevi že močno krajšajo in so jutra odeta v hladne meglice. Kutin ne jemo naravnost z drevesa, temveč jih pustimo, da se malo uležijo in zorijo, nasploh pa jih ponavadi kuhamo, saj so drugače pretrpke in trde, da bi jih jedli surove. Njihov opojni vonj je v našem okolju nekaj posebnega, zato so naše babice kutine uporabljale kot dišavo v omarah za perilo.

Recept za kutinov žele
Slasten kutinov žele

Tudi vi lahko kutine poskusite postaviti v kuhinjo in jih tu in tam malo poduhate, da se naužijete bogatega vonja. Iz kutin ponavadi kuhamo želeje in marmelade, saj se zaradi naravne vsebnosti pektina zelo hitro strdita in moramo pravzaprav paziti, da nam ne postaneta še pretrda. Jernej, iskrivi kuhar bloga Jernejkitchen, je za nas pripravil kutinov žele. Ponudite ga lahko pri zajtrku ali kot hladno predjed pred glavnim obrokom.

Zrele kutine glavna sestavina
Serviran kutinov žele

Kutine imajo veliko pozitivnih lastnosti: žlahten okus, počasno dozorevanje, v pecivih lahko popolnoma nadomestijo jabolka. Drevo kutine ima lepe zelene liste in spomladi nas razveseljuje s čudovitimi belo rožnatimi cvetovi, tudi zaradi te lastnosti jo radi sadijo med jabolka in hruške. Na žalost so kutine v zadnjih desetletjih izginile s tržnic in jih težko najdemo v ponudbi. Razlog za to je verjetno prav v tem, da jih ne uživamo surovih in da je njihova uporaba vezana na kuhanje. Kljub temu pa nikakor niso izginile z naših vrtov in sadovnjakov (predvsem tistih malo starejših), saj jih boste oktobra zlahka zagledali, kako se svetijo med svojim temno zelenim listjem. Kutina je namreč rastlina, ki ne potrebuje prav veliko nege, še najbolj bi potrebovala redno obrezovanje, da se ne preveč razraste v višino.

Kutinov žele v kozarčku
Kutinov žele

Če ste si torej letos zaželeli kutin, poskusite povprašati po njih med svojimi znanci. Mogoče ima kdo na vrtu (ali pa na babičinem vrtu) drevo, ki ga ne obira ali ki ga ne utegne obrati sam. Kutine obrodijo zelo bogato, gotovo jih bo kdo z veseljem odstopil, saj težko verjamemo, da bi jih kdo vse vkuhal za lastno porabo. Kutine so izreden sadež z večstoletno tradicijo, ki bi si zaslužil boljše ovrednotenje tudi v širši kulinarični ponudbi. Z veseljem bi jih videli na policah z značino slovensko prehrano, v novih kombinacijah okusov in oblikah. Marmelade, želeji, lični bomboni in slaščice. Kaj pa v gostilnah? Zelo radi bi segli po štrudlih, hladnih sladicah s kutinovimi prelivi, zanimivimih omakah za meso, ki bi jim morebiti dodali tudi pikantni poudarek. Možnosti je veliko, surovina pa je tako rekoč na dlani.