Smuti s kivijem in banano

Če kdaj, je še posebej januarja – v hladnih, vetrovnih, deževnih in sneženih dneh (na slednje letos vsaj v nižinah sicer še čakamo) – treba paziti na dovolj velik vnos vitaminov. Za dobro jutro in uspešen začetek dneva si privoščite smuti, ki je bogat z vitamini in minerali – predlagamo smuti s kivijem in banano.

Recept za smuti s kivijem in banano
Smuti s kivijem in banano

Kivi je plod kitajske aktinidije, ki so jo na Kitajskem kultivirali pred več kot tisoč leti, pri nas pa je razširjen šele zadnjih 30 let. Dokler kivi ne dozori, je trpek, zato ga je treba pred uporabo pustiti, da se omedi, da postane meso mehko in sladko. Kivi je bogat vir kalija, magnezija, kalcija, fosforja, železa ter vitaminov B in C – slednjega vsebuje kar enkrat več kot limona. Kivi preprečuje stres, krepi vid in lajša prehlad, žal pa so nekateri nanj alergični. Slovenija je leta 2005 pridelala 238 ton kivija.

Kivi in banana kot osnova smutija
Svež smuti s kivijem in banano

Ali ste vedeli?

Domačini jedo poleg plodu tudi koreniko in stržen bananovca.

Banane obirajo še zelene. Hranijo in razvažajo jih pri temperaturah med 12 in 13 °C, saj pri bi nižjih počrnele, pri višjih pa začele zoreti. Pred prodajo banane hranijo v prostorih s temperaturo med 16 in 20 °C, da dozorijo. Bolj okusne pa so seveda tiste banane, ki dozorijo v naravi.

V Aziji je na trgu bananova moka, ki jo pridelujejo iz vakuumsko posušenega bananinega pireja.

Pravijo, da je bananovec prvo drevo, ki ga je človek kultiviral – v Aziji že pred 3000 leti – kljub temu Sveto pismo bananovca ne omenja, pač pa je sladnji omenjen v Koranu kot rajsko drevo.

Bananam so v renesansi rekli rajske fige, saj so veljale za izjemno razkošen sadež.