Trgatev, vandima, bandima, malica in vinotok

“Tresle, tresle so se brajde,” poje Iztok Mlakar, mi pa smo šli z nonino malico v vinograd.

Vinograd
Trgatev, vandima, bandima, malica in vinotok


Cel dan smo bli v vinogradi,
an sonce je ku zlodi peklo,
s z vinom smo se frišali,
po grlu je ku potok teklo.

(Iztok Mlakar: Vandima)

Trgatev – letos kot da je sonce dezertiralo, ko bi vendar moralo grozde do konca zasladiti in osušiti roso in vlago v vinogradih, da bi trgači nabrali grozdje za vrhunsko vino. Kar je, je … trgatve, bratve, vandime, bandime se vrstijo. Na Krasu se trže refošk za teran. Gosti temni grozdi vdano čakajo v brajdah, da jih roka mehko odreže.
Bandima je praznik, ljudje so dobre volje, »moja duša je židane volje, kot bila bi pila kraški teran«, je rekel Župančič. Kras je ratal ena taka mičkeno gosposka pokrajina, kje so že cajti gmajn, pobritih od burje in skopega golega preživetja.

Trgatev
Malica v vinogradu med trgatvijo

Kaj so gospodinje na Krasu nekoč postregle za bandimo, mi morostarji ne vemo. Da se danes ob tej priložnosti izbrano pije in dobro jé, pa vemo. Tudi žvižgati ni več treba med tem opravilom, zato marsikatera jagoda zaide med zobe. Med brajde pa smo vzeli tudi malico – potico in teran, ma nam ni ku potok po grlu tekel. En kvartin bo zadosti, da se svet ne bo zadondolal. Koš je kot iz noninih cajtov, ploh za rezanje je v družini že dolgo, prt je malo zagmašen in malo delavniški.
Nona je spekla potico, za zvečer bodo pa štruklji. Potico je zavila v povoščen bel papir in povezala z navadno vrvico. Čedno. Lahko bi bila lepo darilo.

Orehova potica
Orehova potica v vinogradu

Ma naj se v vinogradi pije flaširan teran, se z glaži ne pretirava – bi jih blo škoda ta lepih pecljatih. En kvartin bo zadosti, da se svet ne bo zadondolal. Iztok Mlakar se vedno znova zmisli tiste vandime v Brdih, »ko ko se ti taka rječ zgodi,/ ti glava radžunirat neha,/ an slepe ratajo oči,/ ni več boga,/ ankar greha. … e človk obrača, bog obrne, mladost je šla od mene preč, kar cajt uzame, več ne vrne.«

Vino
Steklenici terana

Tudi mi se je bomo zmislili bandime in sonca, ki proseva skozi trtine liste, žametnih grozdov, terana v kozarcih in preproste malice naše none.

Vinograd
Vinogradniška malica

Stiliranje: Matejad

Foto: KB