Valentinova sladica – španski vetrci

Naj bo valentinovo priložnost za ročno ustvarjeno sladko darilo, darilo iz srca.

Valentinovo darilo
Valentinova sladica – španski vetrci

Španski vetrci so spet priljubljeni, še zlasti če so zanimive oblike ali barve.

Valentinovo
Darilo za valentinovo

Po desetletjih, ko so jih prehiteli industrijski posladki in bolj zahtevne sladice, se španski vetrci vračajo v modo. Včasih jim rečemo kar meringe, saj so za njihovo ponovno odkritje večinoma krivi tuji kulinarčni blogerji in slaščičarji.

Temna čokolada kot dekoracija
Dekoriranje španskih vetrcev

Za sestavine za španske vetrce ali meringe ne bomo odšteli preveč. Lahko jih oblikujemo v različne oblike, jim vdahnemo posebno barvo ali pa jih prelijemo s čokolado ali drugimi pripravki.

brizganje
Brizganje španskih vetrcev

Vsak ljubiteljski slaščičar je verjetno kdaj podlegel skušnjavi, da bi iz beljakov, ki tako pogosto ostanejo po pekovskih podvigih, uporabil še za slavne španske vetrce.

Obarvana masa
Masa za španske vetrce

Rezultati pa žal pogosto niso najboljši. Verjetno vam ni tuje tisto drobno razočaranje, ko namesto v krhko notranjost zagrizemo v lepljivo maso, ki se povrh vsega še zalepi za zobe. Skrivnost dobrih španskih vetrcev je namreč v podrobnostih. V počasnem sipanju sladkorja.

stepanje
Stepanje beljakov

Dolgem, vztrajnem stepanju, ko nestrpno pogledujemo na uro, kdaj bodo dovolj stepeni, družinski člani pa osorno pogledujejo proti našemu mešalniku. In nato počasni, zelo počasni peki.

stepena masa
Stepena masa za slavne španske vetrce

Čeprav so v osnovi preprosti, so španski vetrci ravno dovolj zahtevna sladica, da jih bomo lahko svojim izbrancem podarili v znak posebne pozornosti in naklonjenosti.

Španski vetrci - darilo
Slavni španski vetrci