Velikonočna pletenica

Velikonočna pletenica – boljši kruh, pleten v kito.

Recept za velikonočno pletenico
Velikonočna pletenica

Velikonočne jedi po običaju na veliko soboto nesemo k žegnu. Skozi zgodovino so se v različnih krajih razvile različne navade – od hrane, ki so jo nosili blagoslovit, do poimenovanj in simbolike. Treba se je zavedati, da še pred kakimi tridesetimi ali štiridesetimi leti hrane, predvsem mesa, ni bilo na pretek. V šali rečejo, da je ni bilo več kot toliko, da so si z njo umazali zobe. Cenili so vsak kos hrane in jo skrbno razporedili med obroke.

Šunka v kvašenem testu
Domača velikonočna pletenica

Pletenica je iz prazničnega kruha (sladkega kruha z veliko jajc) in njena pletena oblika je poudarjeno slovesna. Pirhi so rdeči, saj ima rdeča barva vedno opraviti z obredi prehoda, ker varuje pred zlimi duhovi, spominja na kri, ljubezen, strast – skratka življenje. Zato je rdeča vedno povezana z življenjem, ki se rojeva, nastaja, prehaja v drugo obliko. Jajce pa je seveda simbol novega življenja. Pletenico ali pletenko (ima še mnogo drugih poimenovanj, recimo na Krasu titula, titola, menih ali  kolač…) so dodali med žegnane jedi in je tako postala ena od obrednih jedi pri velikonočnem zajtrku.

Kvašeno testo
Kvašena velikonočna pletenica

Danes nas urnik in življenjski ritem silita k hitri pripravi hrane in kupovanju že pripravljenih jedi. Prazniki so priložnost, da se posvetimo tudi kuhi in jo pripravimo jedi, ki bodo prijetne ne samo za želodec, temveč tudi za oko. Dober tek!